ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Mezinárodní spolupráce v oblasti ADR

Mezinárodní spolupráce v oblasti ADR

V nedávné době jsme se aktivně zúčastnili několika mezinárodních akcí zaměřených na kontrolu přepravy nebezpečných věcí. Konaly se pod hlavičkou organizace Euro Contrôle Route EGTC a byly organizovány pracovní skupinou ADR, jejímž členem je i pracovník CSPSD.

Jednalo se především o kontrolní akci ACE (ADR Crossborder Enforcement), která se uskutečnila v Německu. Zúčastnilo se jí celkem 25 kontrolorů z 10 zemí. Během dvou dnů bylo společně zkontrolováno 40 vozidel přepravujících nebezpečné věci. Vzhledem k přítomnosti expertů v této oblasti, až 50% vozidel nevyhovělo předpisům pro přepravu nebezpečných věcí. Dokonce bylo odhaleno nemalé množství závažných porušení; například neupevněný náklad, ulpívající zbytky nebezpečných věcí, netěsný podtlakový ventil aj. Na této úspěšné akci bylo vyměněno velké množství vědomostí a zkušeností, diskutovalo se o výkladu ustanovení ADR, což bylo hlavním cílem důležitým pro harmonizaci silničních kontrol nebezpečných věcí.

Druhá neméně důležitá akce byl pravidelný Expert Class ADR, na kterém se opět sešli specialisté na přepravu nebezpečných věcí z různých evropských zemí. Na rozdíl od předchozí akce se jednalo ryze o teoretickou přípravu. Hlavním tématem letošního ročníku se staly výjimky z předpisů ADR, což je téma, které často vyvolává nejasnosti a různé výklady. Účastníci se mimo jiné zapojili to testu a řešili různé případové studie. Nahlédnuto bylo také do budoucnosti v diskusi o změnách v dohodě ADR od roku 2025. Jednalo se o intenzivní a náročný program. Přesto se účastníci shodli, že dohoda ADR je sice složitým předpisem, ale vzájemná spolupráce a odborné diskuse přispívají k jeho lepšímu porozumění.

V oblasti ADR to nejsou letošní jediné mezinárodní akce, pracovní skupina již pracuje na další vzájemné spolupráci vedoucí k harmonizaci pohledu na tuto problematiku.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

V kurzu jsou softwarové manipulace

Tak, jak se kontrolorům postupně daří odhalovat různé druhy podvodů s tachografy, mění svou taktiku…

Mezinárodní spolupráce v oblasti ADR

V nedávné době jsme se aktivně zúčastnili několika mezinárodních akcí zaměřených na kontrolu…

Tradiční trojstranné setkání řidičů dálkové dopravy v Německu

Německý Federální úřad pro dopravu a logistiku (BALM) pořádal 4. září 2024, spolu s policií v Sasku…

S opravou tachografu se nečeká

Povinnost vybavit vozidlo odpovídajícím typem tachografu platí pro všechny dopravce, na něž se…