ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Aktivity BESIP na Dětském dopravním hřišti v Kroměříži

Aktivity BESIP na Dětském dopravním hřišti v Kroměříži

Také v roce 2022 zajišťovalo Centrum služeb pro silniční dopravu provoz dětského dopravního hřiště v Kroměříži.

V březnu 2022 byla dokončena rekonstrukce hřiště a vybudování nového zázemí. Díky rekonstrukci se podařilo zabezpečit i nové výukové prostory pro příchozí zájemce o dopravní výchovu. Ze strany základních škol byl o dopravní výchovu opravdu velký zájem.

Podle Tematického plánu Ministerstva dopravy bylo na hřišti v roce 2022 proškoleno 1 566 žáků 4. tříd ZŠ z Kroměříže a okolí. Kromě čtvrťáků se však do této výuky zapojilo i dalších 560 žáků jiných tříd. Tuto výuku jsme tak ve zvýšeném rozsahu mohli zabezpečit i díky podpoře Ministerstva dopravy.

Nároky na vzdělávání a výukové vybavení se neustále zvyšují. S novými technologiemi se vyvíjejí také výukové metody. Moderní vyučovací proces už zdaleka není jen o tom, že učitel přednáší a žáci pasivně poslouchají. Ke slovu se hlásí interaktivita. Z posluchačů se stávají zapojení aktéři, které učení opravdu baví. Na základě uvedených nároků a podpoře Zlínského kraje došlo v průběhu roku 2022 k vybavení nové učebny dopravní výchovy interaktivní tabulí, která nově umožní zlepšit znalosti návštěvníků dopravního hřiště a přispěje ke zkvalitnění teoretické části dopravní výchovy.

Kromě klasické výuky žáků základních škol si na toto hřiště ve volných termínech našlo cestu 2 858 rodičů s dětmi, kteří se aktivně zapojili do výuky svých ratolestí a také oni prohlubovali své znalosti v praxi na dětském dopravním hřišti.

Na jaře roku 2022 proběhlo také na tomto dopravním hřišti okresní kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů, kde soutěžili žáci základních škol ve dvou věkových kategoriích o postup do krajského finále. Celkem se bojů zúčastnilo na 104 jednotlivců z celého okresu Kroměříž.

V tomto roce se i díky finanční podpoře Zlínského kraje podařilo kromě pořízení nové interaktivní tabule zajistit také nutnou generační obměnu některých dřevin v prostoru dětského dopravního hřiště. Pro příští rok 2023 pak plánujeme rozsáhlou rekonstrukci světelného dopravního zařízení (semaforů), neboť současné zařízení je již morálně zastaralé a nové nabízí další vylepšení, například z pohledu aktivního řízení světelných signálů, které budou reagovat na zkvalitnění dopravní výchovy pro všechny příchozí, kterých je na tomto dětském dopravním hřišti opravdu mnoho.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…