ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Kontroly tachografů pokračují

Kontroly tachografů pokračují

Hned druhý týden roku 2021 ukázal, že ani letos to nebude jednoduché. Naše expertní jednotka z Olomouckého kraje zjistila při silniční kontrole nestandardní chování tachografu.

Podezření padlo brzy po analýze staženého datového souboru z vozidla. Pak už následovala rutinní kontrola tachografu spojená s provedením testů a měřením elektrických parametrů. To už bylo jasné, že tachograf obsahuje zařízení, které tam nepatří.

Bez pomoci specializovaného servisu dokázali naši experti nejen vymontovat nezákonně upravený snímač pohybu vozidla, ale také z jeho běžně nepřístupného vnitřku vyjmout část zařízení, které tam nepatřilo. Další část systému, která byla v kabině vozidla, v nepříznivém a chladném počasí nehledali. Kriminalisté pak vozidlo zadrželi, aby mohla být prohlídka dokončena později.

Zařízení nebylo při zastavení vozidla a provádění kontroly aktivované, mohlo však být použito kdykoliv to bude řidič nebo dopravce potřebovat. Pokud by se podařilo u řidiče prokázat použití nedovoleného zařízení, hrozí mu podle zákona č. 111/1994 Sb. pokuta ve výši 10 – 50 tisíc Kč a zákaz činnosti řízení velkého vozidla na 3 – 6 měsíců. Pokuta pro dopravce je však mnohem vyšší, a to i v případě, že se použití zařízení neprokáže.

Protože se jednalo o zahraničního dopravce, který by se mohl vyhýbat správnímu řízení, vybrala od něho Policie kauci 100 tisíc Kč.

Zdá se, že ani letos zájem o podvody nepoleví. Uplynulé dva roky byly v počtu odhalených případů manipulací s tachografem na předních místech statistiky. Přitom není rozhodující, jestli jde o zahraničního nebo tuzemského dopravce.

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…