ÚVOD
Články a zprávy
Zprávy
Aktuality
Mnohostranná dohoda M330

Mnohostranná dohoda M330

Vzhledem k jarní epidemiologické situaci související s onemocněním covid-19 byla v březnu letošního roku Českou republikou podepsána mnohostranná dohoda M324 týkající se platnosti osvědčení o školení řidiče ADR a osvědčení bezpečnostního poradce ADR. Tato dohoda ponechává do 30. listopadu 2020 v platnosti všechna osvědčení, jejichž platnost končí mezi 1. březnem 2020 a 1. listopadem 2020. Zároveň se doba jejich platnosti prodlouží o pět let, pokud je úspěšně složena zkouška před 1. prosincem 2020.

Bohužel nepříznivé okolnosti v současných měsících a opatření vydané vládou České republiky znemožňují konání školení a zkoušek v prezenční formě. Proto řidiči ADR a bezpečnostní poradci ADR nemohou svá osvědčení v požadovaných lhůtách prodloužit, a to ani podle mnohostranné dohody M324. Z tohoto důvodu přistoupila Česká republika v nedávné době k další mnohostranné dohodě M330, která v podstatě rozšiřuje dohodu původní. Dle jejího znění osvědčení, jejichž platnost končí mezi 1. březnem 2020 a 1. únorem 2021, zůstávají platná do 28. února 2021. Doba platnosti těchto osvědčení se prodlouží o pět let, jestliže je úspěšně složena zkouška podle dohody ADR (včetně případného povinného školení) před 1. březnem 2021. K dohodě přistoupilo k dnešnímu dni celkem 7 států (stav k 9. 11. 2020) - Irsko, Slovensko, Francie, Česká republika, Německo, Spojené Království a Itálie, ale je důvodný předpoklad, že se tento seznam bude postupně rozšiřovat.

Plný text dohody M330 v českém jazyce je k dispozici na webové stránce Ministerstva dopravy:

https://www.mdcr.cz/Zivotni-situace/Silnicni-doprava/Nakladni-doprava-(1)/Preprava-nebezpecnych-veci-dohoda-adr/Mnohostranne-dohody-dle-1-5-1-ADR?returl=/Zivotni-situace/Silnicni-doprava/Nakladni-doprava-(1)/Preprava-nebezpecnych-veci-dohoda-adr

Text v jazyce anglickém, včetně aktuálních signatářů dohody je možno nalézt na webové stránce organizace UNECE:

http://www.unece.org/trans/danger/multi/multi.html

Kategorie zpráv a informací

NEJČTENĚJŠÍ ZPRÁVY

Pravidelné společné kontrolní akce s BALM

Centrum služeb pro silniční dopravu a německý Bundesamt für Logistik un Mobilität prohlubují…

CSPSD se transformuje na INSID

Ve středu 29. května uspořádalo Ministerstvo dopravy setkání s novináři, na kterém ministr dopravy…

Autobusem na letní dovolenou

Těsně před začátkem turistické sezóny se mění některé podmínky pro řidiče v příležitostné osobní…

Manipulací neubývá

Bezpečnost tachografů se za dobu jejich používání výrazně posunula. Na druhou stranu se ale…